Csak azt tudom mondani, hogy hű!

Néhány éve súlyos obstruktív alvási apnoét diagnosztizáltak nálam, és bár napközben semmilyen panaszom nem volt, a feleségem egy ideje panaszkodott, hogy erősen horkolok, és néha légzéskimaradásaim vannak. Egy iPad-del rögzítettem a horkolást és amit visszahallgattam, igen ijesztő volt: ezt az orvosom is meghallgatta, majd egy alvásvizsgálatot javasolt a számomra. Alvási apnoéval diagnosztizáltak és pozitív légúti nyomásterápiát (CPAP) írtak fel a számomra.

 

Ezt egy hónapig alkalmaztam, de borzalmas volt: mivel jellemzően az oldalamon alszom, mindig levertem a maszkot a fejemről. A kezeléstől teljesen kialvatlanná váltam, és néhány hónap elteltével feladtam ezt a terápiát.

A múlt hónapban az éppen esedékes fogászati ellenőrzésemen említette az orvosom, hogy létezik egy újfajta lézeres kezelés, a NightLase, amellyel a horkolás és az obstruktív alvási apnoé is egyaránt kezelhető. Az orvosom a többi páciensénél jó eredményeket látott, és miután megvizsgált, azt mondta, hogy nálam is alkalmazható lenne ez a kezelés. Három alkalom, hat héten keresztül. Egy-egy alkalom mindössze 20 perc, nincs fájdalom és érzéstelenítésre sincs szükség. Mellékhatásként mindössze egy enyhe torokkaparást tapasztaltam a kezeléseket követő napokon.

Csak azt tudom mondani, hogy hű! A horkolás elmúlt, és jobban alszom, mint valaha.  Csodálkozom rajta, hogy az alváscentrumban miért nem ajánlották ezt a módszert a CPAP alternatívájaként.

Az éves háziorvosi vizitemen elmondtam az orvosomnak, hogy horkolásgátló lézeres kezelésben részesültem. A háziorvosom még sosem hallott erről. E-mailben az alváscentrum orvosának is megírtam a tapasztalataim, de még nem kaptam tőle választ. Nagyon csalódott vagyok az alváscentrummal: a CPAP-t akarták nálam is folytatni, pedig mondtam nekik, hogy nekem ez nem vált be. A lézeres kezelést követően a nappali légzésem is javult.

Mennyi ideig tart a lézeres kezelés hatása? Az orvosom minden évben egy fenntartó kezelést javasol. Úgy hallottam, hogy a 3 alkalmas alap kezeléssorozat eredménye 2 évig fennmarad.

Forrás: https://myapnea.org/forum/nightlase/1#comment-2146

(A kép illusztráció)

Páciens történetek