Komplex lézeres horkolásgátló kezelés2019-04-06T14:50:15+01:00

KOMPLEX LÉZERES HORKOLÁSGÁTLÓ KEZELÉS

Az állapotfelmérő vizsgálat során kiderülhet, hogy a horkolás hátterében nem, vagy nem csak a laza szájpad áll. Ilyen esetben a NightLase® kezelésen túlmenően vagy azt megelőzően egy szintén lézerrel végzendő kisműtét is szükségessé válhat, melyet ugyanazzal a készülékkel, de más lézerfejjel végzünk el.

Viszonylag gyakori, hogy a megnagyobbodott, laza tónusú nyelvcsap (uvula) rezgése szintén részt vesz a horkolásra jellemző hangrezgések kialakításában. Ez esetben indokolt lehet az ún. LAUP (Laser-Assisted Uvulopalatoplasty = lézer asszisztált uvuloplasztika) kisműtét elvégzése, amely szintén elérhető Centrumunkban. Ennek során a lézerberendezés által kibocsátott, átállított hullámhosszúságú lézersugarakat a nyelvcsap méretcsökkentésére, illetve a laza és nagymértékben hátranyúló lágy szájpad megkisebbítésére használjuk a szövetek elpárologtatásával.

A lézerfény energiája gőzzé változtatja a megcélzott sejtek víztartalmát, a keletkező gőz lényegében szétpukkantja a sejteket, melynek eredményeként az uvula és a kezelt területek mérete jelentősen lecsökken.

A nyelvcsap és a lágy szájpad lézersebészeti úton történő méretcsökkentése tovább növeli a garattájék szöveteinek összehúzásával járó térfogat-növekedést, így a levegő még akadálytalanabbul áramolhat.

Erre a beavatkozásra akkor lehet szükség, ha az alap kezelési sorozat nem hozta meg a kívánt eredményt, vagy ha már eredetileg is látható volt, hogy:

  • a nyelvcsap túlságosa megnagyobbodott,
  • a lágy szájpad pedig laza és túlságosan hátranyúló.

A beavatkozás fő előnyei

  • Az eljárás semmilyen mértékben nem károsítja a megcélzott területen kívüli sejteket: a lézernyalábokat csak egy rövid ideig irányítjuk a roncsolni kívánt szövetekre, a hő pedig ennyi idő alatt nem terjed tovább a kezelésen kívül eső területekre.

  • Mivel a környező szövetek épen maradnak, a műtétet követő sebgyógyulás is gyorsabb és kiszámíthatóbb lesz, mint az egyéb más, nagyobb területeket magában foglaló műtéti beavatkozások esetében.

  • Vérzéssel sem kell számolni, ami annak köszönhető, hogy a műtéti területen elzáródnak a fél milliméternél kisebb átmérőjű erek.

  • A fertőzések megjelenése szinte teljesen kizárt, a műtéti területtel ugyanis kizárólag a kezeléshez használt lézerfény érintkezik.

A lézeres NightLase kezeléseket végzi: Dr Szűcs Enikő

Dr Szűcs Enikő orr-fül-gégész főorvos, lézergyógyászat specialista.

KLINIKAI VIZSGÁLATOK

Természetes igény, hogy egy viszonylag új gyógyászati eljárás hatékonyságáról szeretnénk meggyőződni, mielőtt alávetjük magunkat a kezelésnek. Ilyen hiteles forrásnak számítanak a klinikai vizsgálatok, melyek során részletesen dokumentált kezelések eredményességét mérik általánosan elfogadott módszertan szerint. Az alábbiakban a NightLase kezeléshez kapcsolódó klinikai vizsgálatokból osztunk meg néhányat, melyek kivonatát magyar fordításban is közöljük a forrás feltüntetése mellett.

Er:YAG lézerkezelés egyszerű (obstruktív apnoé/hipopnoé szindróma nélküli) horkolás esetén

A horkolás a lágy szövetek rezgése miatt alakul ki, amit a felső légutak alvás közben történő részleges elzáródása okoz. Tanulmányunkban a nem-sebészeti Er:YAG lézer horkoló páciensekben történő alkalmazásának hatásosságát és lehetséges mellékhatásait vizsgáltuk.

Erbium:YAG (2940 nm) horkolásgátló lézerkezelés: 40 páciensen végzett prospektív tanulmány

A horkolást a felső légutak alvás közben történő részleges elzáródása okozza, amelynek következtében rezgések jönnek létre a garat egyes részeiben (rhino-oro-hypopharynx) és ritkábban a gége szöveteiben. Ebben a tanulmányban az erbium:YAG (2940 nm) lézer kiegészítő használatának hatékonyságát mértük fel a horkolással összefüggő krónikus alvászavarok kezelésében.

Go to Top