Er:YAG lézerkezelés egyszerű (obstruktív apnoé/hipopnoé szindróma nélküli) horkolás esetén

Cetinkaya EA1, Turker M, Kiraz K, Gulkesen HK.

A horkolás a lágy szövetek rezgése miatt alakul ki, amit a felső légutak alvás közben történő részleges elzáródása okoz. Tanulmányunkban a nem-sebészeti Er:YAG lézer horkoló páciensekben történő alkalmazásának hatásosságát és lehetséges mellékhatásait vizsgáltuk.

ANYAGOK ÉS MÓDSZEREK: Összesen 33, eltérő mértékben horkoló páciens adatait elemeztük retrospektív módon. Mindenkinél háromszori NightLase™ Er:YAG kezelést alkalmaztunk, az eredményeket pedig egy utánkövetési kérdőívvel mértük fel, majd elemeztük statisztikai úton. A kezelést követő első évben bekövetkező összes változást (rövid távú hatások) felmértük az interjúk során.

EREDMÉNYEK: A lézerkezelés hatékonyan csökkentette a páciensek horkolásának intenzitását, és 3 kezelést követően 65% százalékos elégedettségi rátát eredményezett. A legnagyobb hatásosságot és elégedettséget az 50 éves és ennél idősebb (≥50) korcsoportban lehetett tapasztalni. A páciensek a kezelés további előnyeiről is beszámoltak, mint például a könnyebb lélegzetvétel, a megnövekedett éberség és a koncentráltabb figyelem.

KÖVETKEZTETÉS: A nem-sebészeti Er:YAG lézerkezelés egy hatásos és minimálisan invazív eljárás a horkolás és más, alvászavarokkal összefüggő légzésprobléma tüneteinek csökkentésére. A páciensek csak egészen minimális kellemetlenségről és elhanyagolható számú mellékhatásról számoltak be a kezelés során.

Journal for Oto-Rhino-Laryngology, Head and Neck Surgery