Dr Szűcs Enikő fül-orr-gégész szakorvos

Szenvedélyesen érdeklik a mikrosebészeti beavatkozások klinikánk fül-orr-gégész szakorvosát, aki legújabban az alvási apnoéval kísért horkolás lézeres kezelését sajátította el. Fő motivációja, hogy a legmodernebb fül-orr-gégészeti kezeléseket végezhesse, amelyek a legkisebb megterhelést jelentenek páciensei számára, így minden új és ígéretes módszerrel megismerkedik, ami előrelépést jelent a korábbi kezelésekhez képest.

Dr Szűcs Enikő fül-orr-gégész szakorvos„1981-ben a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán kezdtem bele egyetemi tanulmányaimba, és a tanulás mellett már ezekben az években megpróbáltam gyakorlatot szerezni: rendszeresen dolgoztam az Újpesti Kórház hasi sebészetén és traumatológiai osztályán, valamint a Honvéd Kórház plasztikai sebészeti osztályán. Az egyetem elvégzése után 1987-től két évet az Újpesti Kórház központi patológiai osztályán töltöttem, majd 1989. április elejétől a Fővárosi Önkormányzat Szent László Kórházának fül-orr-gégészeti osztályán folytattam orvosi tevékenységemet” – mondja orvosi pályájának kezdeti állomásairól dr. Szűcs Enikő fül-orr-gégész szakorvos.

„A Szent László Kórházban kezdtem el felkészülni a fül-orr-gégészeti szakvizsgára, amit 1993-ban tettem le. Innentől kezdve már egyértelmű volt, hogy a fül-orr-gégészet az a szakterület, amiben a későbbiekben minél inkább el szeretnék mélyedni, és ez így is lett. 1996-ban ráépített szakvizsgát szereztem audiológiából, azóta pedig folyamatosan veszek részt továbbképzéseken, hogy a legújabb kezelési módszerekkel is megismerkedhessek, és alkalmazhassam őket.”

Újfajta, kíméletes módszer alvási apnoé ellen: a NightLase kezelés

Az orvoslásban gyakran előforduló helyzet, hogy bár már vannak kezelési módszerek egy-egy probléma megoldására, ezek nem mindenkinek hoznak kielégítő eredményt, vagy túl sok kellemetlenséggel járnak. „Ilyen terület a horkolásgátlás is, ahol például jó ideje lehetőség van például a CPAP kezelésre azokban az esetekben, ahol éjszakai légzéskimaradások – alvási apnoé – van jelen. Ez sok esetben hatékony, de minden éjjel egy orr- vagy arcmaszkot kell felvenni, és abban aludni, ami nem feltétlenül kellemes” – mondja a fül-orr-gégész szakorvos.

„A hagyományos horkolásgátló kezelések egyik legújabb alternatívája a NightLase kezelés, amelynek során meghatározott hullámhosszon üzemelő lézersugarakkal tesszük feszesebbé a lágy szájpad és a garattájék szöveteit. Ezt ki lehet egészíteni a nyelvcsapot megkisebbítő műtéti lézeres kezeléssel is. Azért sajátítottam el ezt a módszert, mert így hatékony alternatívát tudok javasolni a pácienseimnek abban az esetben is, ha a CPAP terápia kellemetlen a számukra, vagy hosszabb idő után sem hozta meg a kívánt eredményt.”

„Szenvedélyesen érdekelnek a mikrosebészeti beavatkozások”

Bár pályája elején a patológián is eltöltött néhány évet, dr. Szűcs Enikő végül azért döntött a fül-orr-gégészeti pálya mellett, mert itt a legújabb mikrosebészeti módszerekkel lehet dolgozni, amelyek egy teljesen új világot nyitottak meg előtte.

„A kilencvenes elején jöttek Magyarországra a mikroszkóppal támogatott endoszkópos eljárások, és innentől kezdve tudtam, hogy ezekkel az eszközökkel szeretnék műtéti beavatkozásokat végezni. A fül-orr-gégészet területén nagyszerűen alkalmazhatóak ezek az eszközök: endoszkóppal végezhető például az orrmelléküreg- és az orrpolipműtét, rövid nevén a FESS-műtét. A beavatkozást leggyakrabban a krónikus orrmelléküreg-gyulladás és az orrpolipok, ritkábban a szemre, arcra és agyra terjedő melléküreg-gyulladások, az orr és a melléküregek jó- vagy rosszindulatú daganatai, valamint a könnycsatorna-elzáródás teheti szükségessé. A műtéthez egy apró kamerával ellátott endoszkópot vezetek be az orrlyukon, amivel pontos kép alkotható az orr és az orrmelléküregek állapotáról, majd ezen információk birtokában elvégezhető az orrpolipok vagy más elzáródások eltávolítása, az orrmelléküregek és az orr egyes részeit egymással összekötő szűk nyílások megnagyobbítása. Hosszú lenne itt felsorolni, hogy mi mindenre használható még az endoszkóp, illetve hogy milyen mikrosebészeti eljárások léteznek még, de ami biztos, hogy nagyon élvezem ezt a területet” – mondja szakterületéről a doktornő.

Elégedett pácienseket szeretnék

„Bármilyen beavatkozásról is legyen szó, az a célom, hogy a pácienseim a lehető legelégedettebbek legyenek az eredménnyel.”

„Az állami egészségügyben eltöltött 23 év után 2011 óta kizárólag magánrendeléseket végzek, ahol személyes konzultáció és a megfelelő fizikai kivizsgálás után hozunk közös döntést arról, hogy mi lenne a legmegfelelőbb beavatkozás az Ön számára. A különféle műtéti eljárásoknak ugyan utána lehet olvasni a neten – a műtéteket leíró részletes anyagokat a saját honlapomra is feltettem – de mégis azt szoktam ajánlani, hogy a részleteket inkább személyesen beszéljük át. Az emberek többségét ugyanis elriasztják a különféle sebészeti eljárások, és hajlamosak elhalogatni azt, ha túl sok félelmet keltő információt olvastak egy-egy beavatkozásról” – mondja tapasztalatairól dr. Szűcs Enikő.

„A műtétektől egyébként nem érdemes tartani, hiszen a beavatkozások – például a már említett endoszkópos orrmelléküreg-műtét – helyi érzéstelenítésben vagy akár általános altatásban is elvégezhető. Más eljárásoknál pedig erre sincs szükség.

A horkolásgátló lézeres kezelés például teljesen fájdalmatlan, a páciensek egy része mindössze egy enyhe torokkaparást érez a beavatkozás utáni órákban vagy a következő napon. Ezért is szeretem a lézeres kezeléseket, mert nemcsak hogy hatékonyak, más eljárásokhoz képest csak minimális beavatkozást igényelnek a szervezet működésébe.”