Dr Balogh Illés Ádám fül-orr-gégész szakorvos

Fül-orr-gégészeti problémákkal kereshetjük fel dr. Balogh Illés Ádámot, aki a horkolás megszüntetésére irányuló, műtét nélküli, fájdalommentes beavatkozást is nagy gyakorlattal is képes elvégezni – a módszer a horkolásban érintettek zöménél kitűnő eredménnyel alkalmazható.

Dr Balogh Illés Ádám

Dr. Balogh Illés Ádám 2014 júniusában szerzett általános orvosi diplomát a Semmelweis Egyetemen, 2019 novemberében pedig a fül-orr-gégészeti szakvizsgát szerezte meg ugyancsak a Semmelweis Egyetemen, kiválóan megfelelt minősítéssel.

2014-től először rezidensi, majd szakorvosjelölti, illetve szakorvosi munkakörben dolgoztam a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben, majd a szakképzés részeként számos budapesti intézmény osztályán megfordultam. Ezek közül a legjelentősebb a Semmelweis Egyetem Fül-orr-gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán 2018 januártól 2019 júliusig tartó szakmai gyakorlat volt” – emlékszik vissza dr. Balogh Illés Ádám.

Modern horkolásgátlás

„2019 óta tevékenykedem fül-orr-gégész szakorvoként, ezen belül pedig elsajátítottam a horkolásgátlás egy speciális, újszerű kezelési módját, a NightLase eljárást. Ez a berendezés a garatnyálkahártya szöveteinek kezelésére optimalizált lézersugarakat alkalmaz, amellyel fájdalom és egyéb kényelmetlenségek nélkül van lehetőségünk a horkolás okának megszüntetésére. A horkolás súlyosságának függvényében egyaránt lehetőség van megelőző jellegű beavatkozásra, annak érdekében, hogy a horkolás a későbbiekben se súlyosbodjon. Enyhébb, illetve középsúlyos esetekben pedig megszüntethetőek, vagy legalábbis nagy mértékben csökkenthetőek az éjszakai légzéskimaradások és a légutak részleges vagy esetenként teljes elzáródása” – mondja a szakorvos.

„A horkolást nemcsak azért érdemes kezeltetni, mert zavarja a partnerünket, hanem azért is, mert ez hosszabb távon rendszeres kialvatlanságot okoz, ami idővel akár jelentősen is ronthatja a nappali koncentrációképességünket. A súlyos légzéskimaradással járó állapot pedig már egyértelmű egészségügyi kockázatokkal is jár, mivel a rendszeres éjszakai légzés szünetek az esetek csaknem felében magas vérnyomáshoz és egyéb szív-érrendszeri betegség kialakulásához vezethetnek. Minél súlyosabbak az éjjeli légzéskimaradások, annál nagyobb valószínűséggel jelennek meg idősebb korban különféle szívproblémák, így például szívinfarktus, szívkoszorúér-betegség, pangásos szívelégtelenség vagy szívritmuszavarok, romolhat továbbá az agy vérellátása is, ami a stroke fokozott kockázatát vonja maga után” – magyarázza a fül-orr-gégész szakorvos.

A Nightlase terápia nagy előnye, hogy fájdalommentes és nem igényel sebészi metszést, szöveteltávolítást sem: enyhe beavatkozást igénylő, minimálisan invazív kezelésről van szó, amelynél nem lépnek fel szövődmények sem, legfeljebb egy könnyen tolerálható, átmeneti kellemetlenség a szájüregben.

„Törekszem arra, hogy ne csak a betegséget, hanem a beteget gyógyítsam” „Érdeklődésem középpontjában mindig is a természettudományok helyezkedtek el, a természet csodálatos folyamatainak megértése. Családunkban nagy hagyománynak örvend a gyógyítás, így számomra is magától értetődő volt a pályaválasztás. Különösen nagy motivációval tölt el az emberi szervezet működésének, illetve a betegségek kialakulásának megértése és ennek a tudásnak a felhasználása a betegek érdekében” – mondja pályaválasztásának hátteréről dr. Balogh Illés Ádám.

Orvosi hitvallásáról így nyilatkozik a szakember: „A modern orvoslás egyik legnagyobb kihívása a betegek irányítása a rendkívül széles sávon érkező információáradatban. Fő feladatomnak tekintem a gyógyítás mellett, hogy segítséget nyújtsak ebben a nagy mennyiségű információhalomban történő eligazodáshoz. Gyógyító tevékenységemet mindig a modern, bizonyítékon alapuló orvoslás vezérli. Törekszem arra, hogy ne csak a betegséget, hanem a beteget gyógyítsam.”

Mely panaszok esetén tud segíteni a szakember?

Dr. Balogh Illés Ádám rendelését többek között az alábbi panaszokkal érdemes felkeresni:

 • Horkolásos panaszok, akár enyhe, vagy középsúlyos éjszakai légzéskimaradással;
 • Általános felnőtt és gyermek fül-orr-gégészeti problémákkal, köztük a krónikus orrlégzési gátoltság, a halláspanaszok vagy a visszatérő felső légúti fertőzések.

Tapasztalat

2014-től: Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet

Először rezidensi, majd szakorvos jelölti, illetve szakorvosi munkakörben. Szakképzés részeként számos budapesti intézmény osztályán megfordultam, ezek közül a legjelentősebb a Semmelweis Egyetem Fül-orr-gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán 2018 januártól 2019 júliusig tartó szakmai gyakorlat.

2019-től: Fül-orr-gégész, Ars Medica lézerklinika

Ügyeleti ellátásban való részvétel.

Tanulmányok

2014 június: Általános orvosi diploma, Semmelweis Egyetem, Cum laude minősítéssel

2019 november:  Fül-orr-gégészet szakvizsga, Semmelweis Egyetem, Kiválóan megfelelt minősítéssel

Szakmai képzettség

 • 53rd Graz Course on FESS / Rhinosurgery and Basics of Septo-Rhinoplasty, July 12-15th, 2017
 • „1st ENT Masterclass Europe“ Berlin, 16-17th September 2016
 • Pécsi Sziklacsont Kurzus, 2019. január 16- 18
 • Endoscopos műtéti technikák a rhinobasis sebészetében, az orrplasztikában és szájsebészeti határterületeken. Elmélet és cadaver-gyakorlatok, MH EK, 2015. december 1-4
 • Malawi missziós tevékenység 2016. november

Tudományos tevékenységek

Előadások

 • Tonsillotomia vs. Tonsillectomia, tapasztlataink 5 év távlatából, MFOE Gyermek-fül-orr-gégészet szekciójának XXI. konresszusa, 2015. május 07-09
 • Head and neck teratomas in infancy and childhood, ESPO, Lisszabon, 2016
 • A telemedicina lehetőségei a gyermek fül-orr-gégészetben, MFOE Gyermek-fül-orr-gégészet szekciójának XXIII. konresszusa, 2019. április 25-27

Publikációk

 • Rhinológiai problémák és megoldások gyermekkorban, dr. Balogh Illés, Gyermekorvos Továbbképzés 2018. XVII. évfolyam 1. szám, Háziorvos Továbbképző Szemle 2019. XXIV. évfolyam 1. szám
 • Az allergiás nátha prevalenciájának és rizikótényezőinek változása 2007 és 2013 között budapesti általános iskolások körében, Sultész Monika dr.*, Balogh Illés dr., Katona Gábor dr., Mezei Györgyi dr., Hirschberg Andor dr., Gálffy Gabriella dr. Fül-Orr-Gégegyógyászat 2019; 65 (3): 91–97