Erbium:YAG (2940 nm) horkolásgátló lézerkezelés: 40 páciensen végzett prospektív tanulmány

Storchi IF, Parker S, Bovis F, Benedicenti S, Amaroli A.

A horkolást a felső légutak alvás közben történő részleges elzáródása okozza, amelynek következtében rezgések jönnek létre a garat egyes részeiben (rhino-oro-hypopharynx) és ritkábban a gége szöveteiben. Ebben a tanulmányban az erbium:YAG (2940 nm) lézer kiegészítő használatának hatékonyságát mértük fel a horkolással összefüggő krónikus alvászavarok kezelésében.

Összesen 40 páciens adatait elemeztük három Er:YAG lézerkezelés előtt és után. A kezelés során a páciensek nem éreztek fájdalmat, és mellékhatások sem alakultak ki, kivéve egy nagyon enyhe torokfájást, amely a 40-ből mindössze egyetlen páciensnél fordult elő. A páciensek elégedettségének felmérése azt mutatta, hogy a kezeléseket követően 85%-uk nagyon elégedett volt, 5 páciens (12,5%) viszonylag elégedettnek érezte magát, és mindössze egyvalaki (2,5%) nyilatkozott úgy, hogy nem elégedett.

A lézerkezelést követően bizonyos értékek (Mallampati, Friedman Tongue Position, Degree of O [oropharynx]  at nose oropharynx hypopharynx and larynx classification) szignifikáns mértékben csökkentek. Az Epworth Álmosság Skála (Epworth Sleepiness Scale) és a horkoláshang erősségét mérő Vizuális Analóg Skála (Visual Analogue Scale for loudness of snoring) értékeinek csökkenése, a horkolás miatt éjjel történő felébredések számának, valamint az ébredés utáni szájszárazság mértékének és a fulladásos tünetek számának csökkenése egyaránt statisztikailag szignifikánsnak bizonyult.

Szignifikánsan emelkedett továbbá az éjszakai álmok számának előfordulása. 40-ből 30 páciens (75%) a korábbiaknál kisebb mértékű feszülést érzett a torkában a lézerkezelés után, emellett a légzésük minősége is javult. Az eredmények az esetek 72%-ában 20 hónapos utánkövetés elteltével is kimutathatóak voltak. A nem-sebészeti és nem-invazív Er:YAG lézerkezelés alkalmazható eljárásnak bizonyult a horkolás hangerejének csökkentésére.

Lasers in Medical Sciences